Prima ediție a Festivalului BiTEI, Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” a avut loc în anul 1994, în ideea deschiderii unor orizonturi mai largi pentru cultura autohtonă, promovării artei spectacolului, cuprinzând nu doar spațiul Europei de Est, dar și multe state din Africa, America, Asia.

Prima ediție a Festivalului s-a desfășurat sub genericul – „Planeta Ionesco”, având un juriu internațional prestigios: Kenneth Campbell (SUA) – regizor, profesor universitar; Dorin Tudoran (SUA) – publicist, scriitor; Cristina Dumitrescu (România) – critic de teatru, director de festival; Valentina Tăzlăuanu (Republica Moldova) – critic de teatru, redactorul revistei de cultură și literatură „Sud-Est”. În cadrul primei ediții au participat companii de teatru din 8 țări: România, Franța, Albania, Spania, Rusia, Lituania, Suedia, și Republica Moldova. La sfârșitul ediției au fost decernate premii pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cel mai bun rol feminin, cel mai bun rol masculin, și premiul special al juriului.

Ulterior, fiecare ediție avea stabilit un generic unic și original: Planeta Ionesco (1994); Tradiție și modernitate (1997); Întâlniri la sfârșit de secol (1999); Interfețe (2001); Teatru fără frontiere (2003); Planeta Cehov (2004); Între Orient și Occident (2006); Intersecții (2008); Pentru o lume mai bună (2010); Teatrele se întâlnesc la Chișinău (2012); Make Theatre, Not War (2014); Împreună…doar împreună (2016).

Cu fiecare ediție a Festivalului BiTEI, se încerca tot mai mult lărgirea orizonturilor culturale, ceea ce oferea și continuă să ofere publicului autohton diverse aspecte teatral-culturale ale altor țări și culturi. Este de menționat faptul că în cadrul Festivalului, în afară de spectacolele jucate, avea loc și alte manifestări cultural-artistice, menite să prezinte o altă fațadă a artei teatrale specialiștilor din domeniu: workshop-uri, conferințe, prezentări de reviste, lansări de carte, ateliere de dramaturgie, concerte, expoziții de fotografii și de pictură.

De-a lungul timpului, conceptul festivalului a continuat să se dezvolte din toate punctele de vedere, astfel încât s-a extins și aria genurilor teatrale: teatrul de păpuși, pantomima, dansul, circul, etc.

Ultimele ediții ale Festivalului BiTEI au oferit publicului spectator o gamă largă de evenimente, cu agende zilnice impresionante, cu diverse secțiuni: teatru dramatic, teatru non-verbal, teatru pentru copii, teatru în spații non-convenționale, teatru muzical, teatru-imagine, cluburi de discuție, expoziții, lansări de carte, ateliere de lucru, întâlniri cu oameni de creație, și multe altele.

Începând cu cea de-a XI-a ediţie a Festivalului BiTEI, acesta a fost inclus, prin Hotărâre de Guvern, în lista evenimentelor culturale de importanţă naţională, alături de Festivalurile ,,Mărţişor” şi ,,Invită Maria Bieşu”. Festivalul BiTEI a obţinut, de asemenea, din partea Forumului Cultural European, Premiul pentru realizări culturale de importanţă majoră, pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi statele europene prin intermediul culturii – premiu care se decernează anual unei instituţii sau eveniment din ţările europene. Tocmai din aceste motive, evenimentul se desfăşoară sub înaltul patronaj al Guvernului Republicii Moldova.